İstenmeyen kıllardan kurtulmanın en hızlı ve sağlıklı yollarından biri “Alexandrite lazer epilasyondur”. Tıbbi bir işlemdir.

1960′ lardan itibaren deneysel çalışmaları devam etmiş, 1990′ lı yıllarda gelişen teknoloji ile birlikte etkinliği ve güvenliği kabul edilmiş, dermatoloji literatürüne girerek yaygın olarak kullanılmaya başlanmıştır. Radyoaktif değildir. Soğutma sistemli lazer tekniği ile lazer ısısı cilde zarar vermeden doğrudan kıl kökünü yok eden ısıya dönüşür.

Tıp alanında kullanılan pek çok lazer yönteminde olduğu gibi lazer epilasyon cihazları da renge ve dokuya göre seçicilik prensibiyle çalışırlar. Kaynağından çıkan tek ve sabit dalga boyundaki lazer ışını cilde uygulanır ve uygulama yapılan bölgedeki dokuların içinden geçerek sadece bu alandaki kıl köklerini yakarak köreltmek suretiyle kalıcı epilasyon sağlar.

600 nm ile 1.100 nm arası dalga boyundaki ışık melanin pigmenti tarafından farklı yoğunluklarda emilmekte ve lazer epilasyon amaçlı kullanılmaktadır. Bu aralıkta ışık üreten ve farklı teknolojilerle çalışan lazer epilasyon cihazları; Ruby lazer, Alexandrite lazer, Diode lazer, Nd Yag lazerdir.  Belli aralıklarla tekrarlanan seanslar sonrasında cilt ve kıl yapısının uygun olması halinde uygulama yapılan bölgedeki kılların bayanlarda %70 – %90′ ı, baylarda ise % 60 – % 80’i kalıcı olarak temizlenir. Geriye kalan kıllar ise ince, açık renkli ve kozmetik önemi az olanlardır.

Vücudumuzdaki kıllar anagen, katagen ve telogen denilen çeşitli oluşum evrelerinde bulunurlar. Anagen fazı aktif büyüme evresi olarak adlandırılır. Bu evrede kıl büyümüş ve cilt üzerinde görünür durumdadır. Kıl kökünde bol miktarda su ve tuz bulunmaktadır, kıl gövdesi papilla adı verilen kıl köküne bağlıdır. Dolayısıyla anagen (aktif büyüme) evresinde olan kıllara lazer epilasyon uygulandığında, kıl gövdesinde bulunan melanin maddesini gören lazer ışınları burada oluşan yüksek ısının iletilmesiyle papillayı tahrip edecek ve kalıcı epilasyon sağlanacaktır.

Epilasyon Kaç Seans Sürer?

Herhangi bir zamanda kişiden kişiye değişmekle birlikte vücuttaki kılların bölgeye göre % 10 – % 20’si aktif büyüme evresindedir. Bu nedenle tedavinin tamamlanması için belli periyotlarla tekrarlanan seanslara ihtiyaç duyulur. Genellikle vücut bölgelerinde lazer epilasyon seans aralıkları 6 – 8 hafta, yüz bölgesinde 4 – 6 haftadır.

Tedavi, uygun cilt yapısına sahip bireylerde ortalama 5 – 6 seansta tamamlanmaktadır. Her bireyde anagen evresinde bulunan lazer ışınlarından etkilenecek kıl oranının farklı olması sebebiyle etkin lazer epilasyon sonuçları için gerekli lazer epilasyon seans sayısı da birbirinden farklı olabilmektedir. Lazer epilasyonun kime , hangi bölgeye, hangi dozda uygulanacağına, fayda beklentinizin ne olacağına, hormonal tetkik gerekip gerekmediğine  mutlaka HEKİMiniz karar vermelidir.

Beyaz tüylere ise hiç bir lazer etkili değildir. Muayenehanemizde Alexandrite lazer ve  Nd-Yag lazerler epilasyon amaçlı kullanılmaktadır.